Рекомендації по вирощуванню баклажана від компанії Наско

Рекомендації по вирощуванню баклажана від компанії Наско  


Вибір ділянки та місце в сівозміні

Існує думка, що баклажани в умовах України можна вирощувати тільки у південних районах. Однак слід зазначити, що при відповідній технології їх можна вирощувати на Поліссі та в західних областях України. Сорти та гібриди баклажан компанії Наско (Надір, Отелло F1, Наско № 2011 F1, Магнурі F1) ідеально підходять для вирощування на території України. Для отримання високого врожаю, баклажан розміщують на легких за механічним складом і достатньо зволожених грунтах південних або південно-західних схилів. У південних районах плантації баклажанів ефективно розміщувати на низовині, де великий запас вологи в грунті. Для зростання і розвитку баклажан, найбільш придатними є удобрені, легкі грунти, що добре прогріваються. Кращими попередниками є озима пшениця, цибуля, бобові, капуста, огірки.

Підготовка грунту

Обробіток грунту під баклажани такий, як і під помідори. Восени, після збирання попередника грунт неглибоко рихлять, провокуючи проростання бур'янів. Через два тижні її зорюють на глибину 20-25 см. Під зяблеву оранку вносять органічні (перегній) і мінеральні добрива. На родючих грунтах після внесення гною під попередник баклажанів використовують лише мінеральні добрива. Ранньою весною поле боронують і до висадки розсади підтримують у рихлому стані.

Вирощування та висаджування розсади

Оскільки баклажани слабо відновлюють кореневу систему, то пікіровку вони переносять погано. Тому краще всього висівати насіння в горщики із заздалегідь підготовленою та удобреною грунтовою сумішшю. Глибина загортання насіння - 1 см. Сходи з'являються через 8-10 днів. Їм створюють гарну освітленість, а температуру повітря знижують до +15 ... +18 °С, щоб краще розвивалася коренева система. При слабкому зростанні розсади необхідні підгодівлі (краще проводити вранці) повним мінеральним добривом (50 г на 10 л води). Після підгодівлі, щоб уникнути опіків, рослини обов'язково поливають чистою теплою водою з лійки або обприскують. Поливи оберігають розсаду від передчасного старіння стебла, яке  потім призводить до зниження врожайності. За 2 тижні до висадки розсади зменшують поливну норму і підсилюють провітрювання. Оптимальний вік розсади баклажанів Надір, Отелло F1, Магнурі F1, Наско № 2011 F1 - 50-55 днів. Розсаду в грунт висаджують, коли мине загроза весняних заморозків та верхній шар грунту прогріється до +12 ... +14 °С, а саме орієнтовно: у Степу - 10 травня, в Криму - 25 квітня - 5 травня. Запізнення з висаджуванням призводить до зниження продуктивності рослин. Спосіб висаджування розсади широкорядний (50-60 см), в рядку рослини розміщують на відстані 30-40 см. Схема посадки може бути 60х60 см (гніздова, по одній рослині в лунку), 70х30 см (однорядна), 140 + 40х40 (стрічкова) або інша. Рекомендована густота рослин баклажан Надір, Отелло F1, Магнурі F1, Наско № 2011 F1 складає 50-55 тисяч на гектар.

Догляд за рослинами

Догляд за рослинами баклажанів полягає в систематичному розпушуванні міжрядь, зрошенні, боротьбі з бур'янами, шкідниками та хворобами. Тим не менше, враховуючи підвищену вимогу баклажану до тепла, всі агрозаходи, особливо в період вегетації, повинні сприяти кращому прогріванню грунту. Тому, в першу чергу, необхідно якісно і своєчасно проводити обробіток міжрядь. Міжряддя обробляють 4-5 разів. Кількість обробіток, насамперед, залежить від грунтово-кліматичних умов. Перший раз їх розпушують на глибину 8-10, а потім на 10-12 см. Рослини підживлюють (1-2 рази) мінеральними добривами (N 15-20, P 14-20, K15-20). Слід знати, що норми внесення добрив і їх співвідношення під час фертигації залежать від грунтово-кліматичних умов (агрохімічного аналізу грунту), фази розвитку рослин, технології їх вирощування та розробляються для кожного поля індивідуально. Для отримання 60-80 т / га баклажанів Надір, Отелло F1, Магнурі F1, Наско № 2011 F1 потрібно внести 40-60 т органічних добрив і N - 200, P2О5 –200, K2О – 100 на 1 га. Баклажани дуже відгукуються на внесення азоту і калію. Першу підгодівлю проводять через 18-20 днів після висадки розсади, коли вона добре приживеться. Спочатку вегетації баклажани підгодовують мінеральними добривами (г на 10 л води): сечовина - 20, суперфосфат - 15, хлористий калій - 15. Після того, як почнеться плодоношення, зазначені дози збільшують удвічі.

Полив

Зрошення позитивно впливає на якість плодів баклажанів, підвищуючи їх товарність і середню вагу. Також особливістю баклажану є те, що в період цвітіння, в спекотну погоду обов'язково, необхідно робити освіжаючі поливи, щоб створити підвищену відносну вологість повітря (при низькій вологості повітря квітки опадають). Поливають баклажани в степовій зоні при поверхневому зрошенні 8-10 разів за сезон. Вміст вологи в грунті в період висаджування розсади до плодоношення має становити 75%, а під час плодоношення - 80%. Норма поливу після висаджування розсади - 250-300 м3/га, під час утворення і росту плодів - 400-500 м3 води на гектар. При використанні крапельного зрошення поливна норма складатиме лише 80-110 м3/га. Заходи захисту баклажанів від хвороб і шкідників такі ж, як і для помідорів.

Захист від шкідників 

Основними шкідниками є павутинний кліщ і колорадський жук. Обробки проти цих шкідників слід проводити вчасно і препаратами дозволеними для використання на даній культурі у вашому регіоні. Щоб отримати більш детальну консультацію по препаратам, звертайтеся до фахівців по засобам захисту рослин.

Збір врожаю

Плоди баклажанів (Надір, Отелло F1, Магнурі F1, Наско № 2011 F1) збирають вибірково через кожні 5-7 днів (за 2-3 прийоми), у технічній стиглості (плоди мають характерне фіолетове або темно-синьо-фіолетове забарвлення). Спізнюватися із збиранням врожаю не можна, оскільки плоди втрачають забарвлення (буріють), і якість їх погіршується. Для збору плодів доцільно використовувати секатор. Під час збору плодів стежать, щоб не пошкодити рослини. Пошкоджені і без плодоніжки плоди відразу використовують. Закінчують збирання плодів до настання заморозків. Зібрані плоди сортують і укладають в ящики. Щоб продовжити зберігання баклажанів до 20-25 днів, відразу після збору, плоди витримують у темному холодному (+7 ... +10 °С) приміщенні з відносною вологістю 80-90% протягом 1-2 днів і потім зберігають при температурі +1 ... +2 °С. На світлі зберігати плоди баклажанів не рекомендується, оскільки в них додатково накопичується соланін, який погіршує їх якість.